Culinair tuinontwerper

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik met eten bezig ben. Altijd en elke dag wil ik lekker eten, en ik geniet daar intens van. Als vanzelfsprekend wil ik weten wat de beste bereidingen zijn, hoe het smaakt en hoe het groeit. Zo zijn koken en tuinieren steeds dichter bij elkaar gekomen. Ik zoek soms ingrediënten die moeilijk verkrijgbaar zijn, of heb ik ze liever supervers en in het seizoen. En ik ben nieuwsgierig naar hoe een plant groeit, wat zijn vorm, textuur en kleur is. En bovendien gebruik ik mijn creativiteit om elke plant mooi tot zijn recht te laten komen in een border. Deze wisselwerking van werken met planten, hun smaak en gebruik in de keuken, vind ik eindeloos fascinerend. 

Ik laat ook jou daar graag van genieten door voor elk plekje in jouw tuin of balkon een culinaire tuin te ontwerpen met de meest smaakvolle planten.

Hartelijke tuingroet, Marloes van der Sluis

Van hobby naar werk

Huis18 is ontstaan door mijn uit de hand gelopen hobby’s: koken en tuinieren. En Huis18 is meer dan mijn culinaire tuin: ik wil je inspireren om van jouw tuin, balkon of vensterbank een eetbare siertuin te maken én lekker te eten. Met tips en adviezen help ik je op weg om culinaire variatie in je tuin én op je bord te hebben. Een tuin die bomvol met (vaste) groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen staat en waar je direct mee aan de slag kan in de keuken.

Dichtbij huis

Bij Huis18 ontdek je dat veel rondom je huis, tuin en keuken dicht bij elkaar staan: gezond bodemleven en biologisch tuinieren met mooie planten, culinaire planten die je heerlijke oogst geven, nog even die verse kruiden plukken en meteen de keuken in, of een bosje verse bloemen in de vaas. En vooral het plezier dat je daaraan beleeft, hoe het je inspireert, prikkelt en verwondert. Dát is een eetbare siertuin, een culinaire tuin. Kortom, kijk om je heen. En maak er wat moois van, om te beginnen van je huis, tuin en in de keuken.

Mijn stadstuin barst uit zijn voegen van eetbare planten en weelderige bloemen, wat een genot!

Iedereen die wel eens zaadjes of plantjes koopt, herkent dit, je koopt altijd meer dan je van tevoren had bedacht. Vooral de bijzondere soorten gewassen en kruiden, en de meest prachtige bloemen koop ik om ze uit te proberen. En zo loopt de teller van mijn eetbare planten nog steeds op. De moestuinbakken werden veel te klein en zo gebruik ik inmiddels onze hele stadstuin om de eetbare planten in te zetten. Inmiddels staan er in mijn tuin fruitbomen en -struiken, groenten in de volle grond en in potten, een scala aan kruiden en bloemen én ben ik in het trotse bezit van een kas. 

De culinaire tuin in het kort

Achtergrondverhalen

Over hoe het begon
Bondgenoten