Oesterzwammen kweken


Het kweken van oesterzwammen geeft zo’n heerlijke voldoening. Weer of geen weer. IJskoud of snikheet. Deze paddestoelen groeien altijd, het hele jaar rond. Oké, niet de héle tijd, ze moeten even groeien. En je moet er wat voor doen. Wat precies?

• Je hebt een bak nodig met twee gaten aan de zijkant en bovenop.
• Je hebt ook speciale tape nodig om die gaten af te plakken. Dat schilderstape bijvoorbeeld waar het veel op lijkt, werkt niet.
• En als laatste heb je broed nodig. Geen idee waarom dat zo heet. Bij broeden denk ik aan kippen en andere vogels en niet aan deze (oesterzwam)schimmel. Maar een zakje gevuld met die schimmel, de broed, is essentieel. Zonder broed(en) geen oesterzwammen.

Deze drie dingen, bak, tape en broed, gaan een hele tijd mee. Ja, ook de broed! Hierover zometeen meer.

Wat moet je doen?

Koffie drinken. Geen straf wat mij betreft. Je hebt de koffiedik nodig, dus hartstikke fijn zo’n afvalproduct hergebruiken. Je moet dan dus wel koffie zetten met een filter of koffiezetapparaat met bonenmaler om koffiedik te krijgen.

  1. Je mengt de broed met koffiedik, en doet het in de bak. Zet de bak donker weg. Je wacht totdat alle koffiedik een witte schimmel heeft gekregen.

Blijf koffie drinken!

  1. Nu voeg je telkens koffiedik toe, laagje op laagje. En telkens wacht je tussendoor totdat de schimmel ook weer zichtbaar is over de hele laag.
  2. Regelmatig, bij het toevoegen van een nieuwe laag koffiedik, spray ik wat water zodat het vochtig blijft.
  3. Als de bak vol is, zet je hem in de keuken (of andere plek in huis) waar ze dag-nachtritme krijgen. En dan is het wachten…
  4. Na het oogsten haal ik de bovenste laag eraf, ong. 20% van de inhoud, en die hergebruik ik weer als nieuwe broed. En begin ik weer opnieuw bij stap 1. Dit gaat heel lang goed, en dan merk je vanzelf dat je een keer verse nieuwe broed nodig hebt.

Op deze manier heb je dus telkens een klein kunstwerkje in de keuken. Want zeg nou zelf, dit ziet er toch prachtig uit?

Verkooppunten
Ik kocht dit bij Van Nature in Nijmegen. En is ook online te koop bij Rotterzwam.