Biologisch tuinieren


Een biologische tuin is een stralende tuin die wemelt van het leven.

Mini ecosysteem

Als je biologisch tuiniert, boots je als het ware de natuur in het klein na. Je creëert een ecosysteem(pje) in je tuin. Om dat te realiseren heb je een paar dingen nodig: een gezonde bodem, een grote diversiteit aan biologische planten en water.

Een gezonde bodem geeft planten de kans om zich goed te wortelen en geeft voedingsstoffen en water wanneer het dat nodig heeft. De planten zijn sterk en weerbaarder tegen ziektes, schimmels of ongewenste beestjes. Door planten te kiezen die op verschillende momenten bloeien, gedurende een lang seizoen of groot deel van het jaar, trek je allerlei insecten aan. En die trekken weer andere dieren aan. Met zo’n diversiteit aan planten en dieren, die eten en gegeten worden, zorg je ervoor dat het stukje natuur in je tuin in balans is.

Insecten en dieren

Bijen, hommels en vlinders gaan van bloem naar bloem en zorgen zo voor de bevruchting om fruit en groenten te laten groeien. En er zijn meer insecten in je tuin: lieveheersbeestjes, allerlei vliegen waaronder de zweefvlieg, oorwormen, duizendpoten, wespen, spinnen, rupsen en kevers. Ze hebben allemaal zo hun nut, zoals bijvoorbeeld het eten van luizen. En vogels, egels en kikkers eten hun weer. Vogels vinden beschutting in bomen en struiken. En met veel beplanting en rommelhoekjes van takken en blad zorg je ervoor dat de egel een thuis vindt in je tuin. En hij eet, naast regenwormen, spinnen en rupsen, graag slakken.

Door het aanleggen van een vijver, hoe groot of klein ook, trek je kikkers aan. En zij eten, naast slakken, ook verschillende insecten. Met een teil met water, wat waterplanten en stenen waarlangs ze in en uit het water kunnen komen, creëer je al een habitat voor kikkers. En met nog geen dag na de aanleg zie je de eerste beestjes al arriveren, waaronder schaatsenrijders, juffertjes en libellen. Kortom, insecten en dieren hebben allemaal een functie en horen erbij in je tuin.

Biologische planten

Bij het opkweken van biologisch planten zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De planten zijn dus niet bespoten met chemische stoffen die giftig zijn voor mensen, ongedierte of schimmels. Als het nodig is deze te bestrijden doen ze dat met biologische bestrijdingsmiddelen: het inzetten van een natuurlijke vijand van het ongedierte of schimmel. Op die manier is er geen milieuschade door restanten van de giftige stoffen die op de plant achterblijven, in de bodem terecht komen en gegeten worden door mensen en dieren.

Naast het in leven houden van alles dat leeft en het behoudt van een gezonde bodem, hebben biologische planten nog meer voordelen. Zo zijn het sterke planten die goed, al dan niet veel beter, aanslaan in je tuin. Je hebt dus de garantie dat het volop gaat groeien en bloeien in je tuin. Dat komt door de teeltwijze van de kwekers. Kwekerijen hebben moederbedden waar de planten in de volle grond staan (in weer en wind) en waar de kleine nieuwe plantjes afstammelingen van zijn. Deze plantjes maken een goeie start met een goed wortelgestel. De planten worden vervolgens opgepot in biologische en turfvrije potgrond wat de natuur en ons klimaat ten goede komt.


Bij een biologische kwekerij koop je dus duurzaam gekweekte, gezonde, sterke planten en krijg je de tuin die je voor ogen hebt. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor (groenten-, kruiden- en bloem-) zaden en bloembollen. Om je op weg te helpen vind je hier een lijst met verkooppunten.