Culinaire planten

Er zijn veel planten die eetbaar zijn én vast én smakelijk. Natuurlijk zijn er planten te kiezen die gezaaid moeten worden (zoals je vaak in de moestuin of kas ziet), maar dat hoeft niet. Ik laat je graag zien met welke vaste planten een mooie smaakvolle border in te richten is. Laat je verrassen door kleurrijke planten en mooie texturen. De combinaties in je border worden er interessanter door, je blijft er naar kijken!

Bij alle planten met een * kan je doorklikken naar een recept

Bronzen venkel
* Lavas (maggieplant)
Wilde marjolein (oregano)

Spaanse zuring

Dit gemakkelijke plantje verdient wat meer aandacht want ze is een leuke toevoeging aan de tuin. Ze is eenvoudig te zaaien en is een overblijvende plant die graag in de zon en droog staat. Het is een bodembedekker maar staat ook leuk als hangplantje in een pot. Deze zuring heeft een schildvormig blad. Dat heeft niet alleen een hoge sierwaarde, maar het blad smaakt ook bijzonder lekker, zurig met de frisheid van een groene granny smith appel. 

Groene asperge

Hier op de foto zijn het nog twee kleine veerachtige sprietjes, maar groene asperge bloeit vanaf eind juni en wordt (als het een volwassen plant is) wel anderhalf tot twee meter hoog. Het is een vaste groenteplant die wel 20 jaar meegaat. De groene asperges komen vanaf april t/m juni boven de grond en worden dan geoogst. Daarna laat je wat asperges staan die gaan bloeien en ook dan een mooie aanvulling in je border zijn. 

Eetbare roos

Ik ben gek op rozen en ze mogen dan ook niet ontbreken in een tuin. Alle rozen zijn eetbaar, mits biologisch geteeld. Hoe meer geur, hoe smaakvoller ze zijn. De bloemblaadjes smaken zacht zoet. Ik trek er graag siroop van, gebruik ze vers als versiering op een taart of in een salade. Of droog ze om er in de winter een zoete zomerthee van te zetten. En met het uitzoeken van de juiste soort, krijgen ze rozenbottels waar je lekkere jam, sap of een drankje van kan maken. 

Loganbes

Aan een smal hoog hekwerkje groeit deze ‘bes’, een kruising tussen een framboos en een braam. Het zijn een soort reuze frambozen en smaken fantastisch. Ze zijn zuurder dan gewone frambozen en heel sappig. Door hem elk jaar te snoeien – de vruchten groeien maar één keer aan dezelfde tak – hou ik hem in toom. En zorg ik er toch voor dat ik flink wat fruit kan plukken. 

Bloedzuring
Klaverzuring
* Agastache 'Kolibri'
* Agastache (dropplant)
* Bieslook
Roomse kervel
* Ananassalie
Sinaasappeltijm
Ajuga reptans
* Aardbeien
Aalbessen
Bramen
Knoflook
* Verveine
Lavendel

Een goed begin is het halve werk. Een gezonde tuin zorgt ervoor dat jouw planten het volst tot zijn recht komen, het bodemleven krioelt van de beestjes én andere dieren in jouw tuin een thuis vinden.