Rozensiroop


Mijn rozenstruik geeft prachtige roze rozen met blaadjes als satijn. Het is genieten om hem in bloei te zien en ik pluk altijd een paar bloemen voor deze siroop.

Ingrediëntenlijstje

250 ml water
200 gram suiker
5 (ong. 25 gram) bloemen van eetbare roos, gebruik alleen de blaadjes

Bereiding

> Doe het water met de suiker in een pan en verwarm het zonder dat het kookt.
> Als de suiker gesmolten is, kunnen de bloemblaadjes erbij. Roer nog een keer door en zet dan het vuur uit.
> Laat het ongeveer een half uur tot een uur trekken.
> Zeef de siroop. En doe de siroop in een gesteriliseerde fles of pot.

Tips

> Je kunt dit tot sint-juttemis goed houden. Zelf zet ik het in de koelkast zodat het lekker koel is als ik het met water aanleng.
> Doe de bereiding ook wat sinaasappelschillen (zonder het wit) voor een frissere smaak; of denk dan ook eens aan verveine of tijm.
> Het is een zacht zoete toevoeging aan deeg voor koekjes of taartbodem en geeft er een net wat spannendere dimensie aan.
> Je kunt ook een scheutje door je yoghurt doen.
> Of zelfs door de slagroom voordat je ‘m stijf klopt.
> En, om in Marokkaanse sferen te dineren, maak je er een dressing mee aan en doe je het door de couscous.