Kruidenthee
Een warm drankje dat gemaakt wordt van planten noemen we al gauw ’thee’. En omdat we daarvoor vaak kruiden gebruiken, noemen we het gemakshalve kruidenthee. Maar ’thee’ mag het officieel alleen heten als er blaadjes van de echte theestruik in zitten. Een veel mooier woord dan kruidenthee, en ook de echte benaming voor aftreksels van kruiden, is tisane.
En omdat het zo’n mooi woord is, gebruik ik vanaf nu tisane. Wat je hieronder aan kruiden, planten en bloemen vindt, zijn allemaal mogelijkheden om tisane mee te maken. Het meeste groeit gewoon in de tuin, met voorop mijn favoriete plant: verveine. De blaadjes van deze plant proeven naar citroen, lekker zuur als van zo’n zure bom (dat snoepje van napoleon) maar dan zonder dat je wangen samentrekken (en je gebit gezond blijft).
Nog een voordeel van deze planten in de tuin is dat je ze regelmatig een trimbeurt geeft. En snoeien doet groeien, en geeft naast mooie compact groeiende planten dus nog meer tisane. Naast het vers gebruiken van kruiden, planten en bloemen, is drogen ook een goede optie en zorgt meteen voor een mooie wintervoorraad.
Hier een kleine greep uit de mogelijkheden waarbij ik ervan uitga dat het of in je tuin, of in je voorraadkast staat, of gemakkelijk verkrijgbaar is.
Kruiden
Marokkaanse munt
Watermunt
Anijs
Fenegriek
Tijm
Citroenmelisse
Dropplant
Kaneel
Kardemom
Citroengeranium
Planten
Verveine
Rode peper
Gember
Citroen
Gedroogde fruit
Aardbeienblad
Citroengras
Brandnetel
Lievevrouwebedstro
Ananassalie
Bloemen
Korenbloem
Goudsbloem
Kamille
Roos
Vlierbloesem
Kaasjeskruid
Lavendel
Tisane mengsels
Ik ben nog aan het experimenten dus met de tijd wordt de onderstaande lijst langer.
Marokkaanse munt & fijngehakte Ceylon kaneel
Verveine & vlierbloesem
Citroengeranium & gember
Citroengeranium, lavendel & tijm
Tijm & citroen