Bouillonbak


In mijn tuin heb ik een hoek waar weinig zon komt en waar een aantal schaduwplanten met een conifeer en de nog kleine Japanse lariks goed toeven. Dit is ook een ideale plek voor mijn ‘bouillonbak’. Het is een flinke bak (hierin zat een boom toen we die geleverd kregen) waar een aantal selderij en peterselie planten bij elkaar staan. Ik heb deze kruiden ook apart in potten om ze ook apart te plukken als ik ze nodig heb, maar hier staan ze samen en oogst ik ze ook samen.

Beide kruiden groeien weer aan nadat je ervan geplukt hebt, en dat gaat zeker een tijdlang goed (van het voorjaar tot in het najaar, zolang het niet vriest). Ik oogst in één keer vrij veel, zo’n keer of drie in dat seizoen. Deze twee kruiden vormen de basis van mijn bouillon. Bij die oogst pluk ik ook andere kruiden die ik op dat moment voorradig heb in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan kervel of bieslook. Andere ingrediënten die je nog toe kunt voegen zijn ui, knoflook, wortelen of pastinaak, maar ik doe dat niet en beperk het tot alleen maar kruiden, de groenten voeg ik toe bij de bereiding van de soep of saus (afhankelijk van wat ik maak).

Ik was alles eerst. Daarna doe ik het samen in de keukenmachine en vermaal ik het tot pulp; het is dus helemaal fijn en lijkt een puree. Dit is mijn ‘bouillon’ en gebruik ik om bouillon, saus, curry of snelle soep op smaak te brengen. Ik heb kleine plasticbakjes die ik met deze puree vul en dat vries ik in. Zo’n bakje bouillon doe ik er tijdens het bereiden bevroren bij en voilà, het gerecht is direct op smaak (samen met peper en zout).