Culinaire planten

De gangbare groenten en kruiden als sperziebonen, boerenkool, tijm en rozemarijn kunnen natuurlijk in je tuin staan, maar ik laat je graag zien wat er zoal nog meer mogelijk is. Laat je verrassen door smaakvolle, kleurrijke planten en de mooie texturen van hun bladeren. De combinaties in je border worden er interessanter door, je blijft er naar kijken!

Bonenkruid lavendel

Dit kruid vind ik zo mooi, en het geurt heerlijk als je het aanraakt. Het varenblad is lichtgroen en de pluimpjes lavendelbloemen steken er vier bovenuit. De smaak is kruidig, peperig, is iets fris (als bonenkruid), gecombineerd met de smaak van oregano en een vleugje lavendel. Bonenkruid lavendel is niet winterhard dus het is handig om hem in een pot te hebben zodat hij in de winter binnen kan staan. Of je zaait haar in het voorjaar opnieuw.

Eetbare roos

Ik ben gek op rozen, en dus ook op deze roos. Het is een struikroos die ik in een pot heb staan; hij is winterhard tot -5 ºC dus als het echt heel koud wordt, kan ik hem binnen zetten. De bloemblaadjes smaken zacht zoet. Ik trek er graag siroop van, gebruik ze vers als versiering op een taart of in een salade, of droog ze om er in de winter een zoete zomerthee van te zetten.

Spaanse zuring

Deze zuring heeft een schildvormig blad. Dat heeft niet alleen een hoge sierwaarde, maar het blad smaakt ook superlekker: friszuur met een vleugje appel, als een Granny Smith appel. Het is een heerlijke toevoeging aan een groene salade.

Vanille basilicum

De groene basilicum Genovese is dé basilicum voor het maken van pesto. Maar deze basilicum smaakt naar vanille en doet mij ook denken aan kruidnagel. Het is heerlijk om wat blaadjes door de sla te doen voor een verrassingseffect. En ik droog de blaadjes om ze in zoete gerechten als koekjes en bij ijs te gebruiken.

Ananassalie

De salvia-familie kent veel soorten en deze variant met prachtige dieprode bloemen vind ik geweldig. Niet alleen vanwege zijn mooie kleur, maar ook omdat hij naar ananas smaakt. Ja echt! Nog meer dan ananas zelf. Van de blaadjes trek ik thee (ook gedroogd) en ik maak er siroop van. Natuurlijk kunnen er een paar blaadjes in een salade, en die eetbare bloemetjes versieren ieder gerechtje.

Loganbes

Aan een smal hoog hekwerkje groeit deze ‘bes’, een kruising tussen een framboos en een braam. Het zijn een soort reuze frambozen en smaken fantastisch. Door hem elk jaar te snoeien – de vruchten groeien maar één keer aan dezelfde tak – hou ik hem in toom. 

Afrikaanse valeriaan

Fedia cornucopia, een bladgewas dat familie is van veldsla. De blaadjes van deze Afrikaanse valeriaan hebben dezelfde zachte pit en verwerk ik graag in een ‘groen slaatje’ (salade van allerlei groene bladgroenten die ik op dat moment kan plukken) als bijgerecht of lunch. De mooie paars-roze bloemetjes zijn eetbaar, en de bijen eten ook graag mee.

Sojaboon

Het eten van peulvruchten is gezond en een goede vleesvervanger. En bovendien zijn ze gewoon erg lekker. Zo gebruik ik sojabonen graag in een Aziatisch gerecht, of we eten ze in de oven gepoft als snack. De planten groeien mooi compact dus daar is altijd wel een plekje voor in de tuin. Ik zet meestal zo’n drie voorgekiemde planten bij elkaar zodat ze als een flinke toef groeien. Het geeft dan op een kleiner oppervlak meer opbrengst. 

En denk ook eens aan...

Komkommerkruid - met de smaak van
Pronkboon - sierlijke bloem die klimt
Verveine - lekkerste citroenthee
Viooltje - versiering op je bord
Peper in een pot
Witte lupine

Bij mij kan je terecht voor culinair tuinadvies en tuininrichting om (een deel van) je tuin om te toveren tot eetbare siertuin. Met mijn geleverde tuininrichting kan je zelf aan de slag of ik doe dit voor je.

Een biologische tuin is een stralende tuin die wemelt van het leven. Leer meer over een mini ecosysteem, insecten en dieren in je tuin. En over kweken van biologische planten.

Een eetbare siertuin is op verschillende manieren in te richten. Kijk hier eens voor wat inspiratie: borders met vaste planten en groenten of kruiden, een snelle pluktuin of tuinieren in potten