Rozensiroop


Mijn rozenstruik geeft prachtige roze rozen met blaadjes als satijn. Het is genieten om hem in bloei te zien en ik pluk altijd een paar bloemen voor deze siroop. Overigens zijn alle rozen eetbaar mits ze biologisch geteeld zijn. De rozen met de meeste geur, hebben de meeste smaak. Er zijn veel rozen die mensen voor hun mooie bloemen in de tuin zetten maar die ruiken niet of nauwelijks, die gebruik je dus niet. En mocht je graag een roos in je tuin willen, schaf er dan een aan die zalig ruikt en biologisch is (zie verkooppunten waar je deze vindt). Voor de meeste geur en smaak, pluk je bloemen op het moment dat ze zover mogelijk open staan, net voordat ze uitgebloeid zijn.

Ingrediëntenlijstje

250 ml water
200 gram suiker
5 (ong. 25 gram) bloemen van eetbare roos, gebruik alleen de blaadjes

Bereiding

> Doe het water met de suiker in een pan en verwarm het zonder dat het kookt.
> Als de suiker gesmolten is, kunnen de bloemblaadjes erbij. Roer nog een keer door en zet dan het vuur uit.
> Laat het ongeveer een half uur tot een uur trekken.
> Zeef de siroop. En doe de siroop in een gesteriliseerde fles of pot.

Tips

Je kunt dit tot sint-juttemis goed houden. Zelf zet ik het in de koelkast zodat het lekker koel is als ik het met water aanleng.

Doe de bereiding ook wat sinaasappelschillen (zonder het wit want dat is bitter) voor een frissere smaak; of denk dan eens aan verveine of tijm.

Het is een zacht zoete toevoeging aan deeg voor koekjes of taartbodem en geeft er een net wat spannendere dimensie aan.

Je kunt ook een scheutje door je yoghurt doen. Of door de slagroom voordat je ‘m stijf klopt.

En, om in Marokkaanse sferen te dineren, maak je er een dressing mee aan en doe je het door de couscous.