Pesto’s


Pesto is zo’n ingeburgerd product dat we het hartstikke gewoon vinden om het te eten. En toch wijd ik er hier aandacht aan. Want pesto is een recept waarmee je eindeloos kunt variëren, juist ook met de kruiden of bladgewas uit je tuin. Het is ook een goede manier om voorraadjes aan te leggen door kleine porties in te vriezen en dát is dan weer hartstikke handig voor als je weinig tijd hebt.

Het ‘component’ groen

Originele pesto komt uit het Italiaanse Genua en is een smeuïge saus. Basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, olijfolie, pecorino of Parmezaanse kaas en pijnbomenpitten werden in de vijzel fijngewreven. Pesto betekent dan ook ‘gestampt’. En zo valt er natuurlijk nog veel meer te ‘stampen’: blaadjes en wat bloemen van de Oost-Indische kers, rucola, raapstelen, spinazie, palmkool, daslook, bloedzuring of Spaanse zuring, en peterselie, om maar wat te noemen.

Van pesto naar spread

Of bedenk eens dat je groenten of peulvruchten kunt pureren in plaats van stampen. Dan worden de mogelijkheden nóg veel meer, bijvoorbeeld broccoli, bietjes, doperwtjes of kikkererwten. Of combineer ze: kruiden, blaadjes en groenten. Zo heb je ineens een lekkere spread voor op brood of voor op je borrelplankje.

Het ‘component’ noot en kaas

Helaas groeien er geen pijnbomen in Nederland en zijn pijnboompitjes ook best prijzig. Een goed alternatief is geroosterde zonnebloempitten. Verder is het goed om je noten, zaden of pitten af te stemmen op je gekozen ‘groen’. Zo hebben rucola en palmkool best iets stroefs dus daar zet je dan een olierijke noot als hazelnoot of pinda tegenover, en niet walnoten want ook die hebben wat stroefs in je mond.

Met kaas kan je ook variëren door, in plaats van Parmezaanse kaas of pecorino, te kiezen voor Hollandse jonge kaas of een stevige blauwe kaas. Je kunt het ook weglaten en eet je de pesto plantaardig. Het boet dan wat in op romigheid en kan je oplossen door meer noten gebruiken.

Smaakmakers

Wat het pas echt lekker maakt is goede extra vergine olijfolie, knoflook en natuurlijk peper en zout.

Hoe ga je te werk?

  • Speel met je mix van ‘groen’, ‘noot’ en smaakmakers. En let daarbij vooral goed op wat bij elkaar past zoals ik hierboven al schreef.
  • In verhouding staat ‘groen’ bovenaan met de meeste hoeveelheid, dan volgen noten en/of kaas en dan de smaakmakers. Hou een verhouding 3:2 in gedachte – 3 delen groen en 2 delen noten/kaas. Een rekenvoorbeeld: je hebt 300 gram blad of kruiden, dan voeg je 200 gram noten en kaas toe. Dit komt niet heel nauw, doe het vooral naar wat je zelf het lekkerst vindt (want dat is intuïtief koken!)
  • De smaakmakers, dat zegt het al, doe je ook naar eigen smaak.
  • Olijfolie maakt het smeuïg.
  • Pesto kan niet zonder knoflook.
  • Peper en zout maakt het op smaak.

Gebruik een keukenmachine, kleine hakselmachine, blender of staafmixer.
Maal of hak eerst de noten al wat fijn.
Voeg de kaas in stukjes of geraspt toe, samen met fijngesneden knoflook en het groen.
Giet er wat olijfolie bij om het op gang te helpen. En daarna zoveel dat nodig is om het smeuïg te maken.
Proef! En breng op smaak.

En maak dus meteen meer zodat je het in kan vriezen. Ik gebruik kleine mini plasticbakjes waarin ik de porties doe, maar je kunt bijvoorbeeld ook een ijsblokjeshouder gebruiken.