Bouillonbak


In mijn tuin heb ik een hoek waar weinig zon komt, alleen een tijdje in de ochtend. Hier kunnen een aantal schaduwplanten met de Japanse lariks goed toeven. Dit is ook een ideale plek voor mijn ‘bouillonbak’. Het is een flinke bak (hierin zat een boom toen we die geleverd kregen) waar selderij, peterselie en een lavas plant bij elkaar staan. Ik heb deze kruiden ook apart in potten om ze ook apart te plukken als ik ze nodig heb, maar hier staan ze samen en oogst ik ze ook samen.

Deze kruiden groeien weer aan nadat je ervan geplukt hebt, en dat gaat zeker een tijdlang goed. Van het voorjaar tot diep in het najaar en meestal ook de gehele winter zolang het niet te hard vriest (elfstedentochtwinter). Zo’n keer of drie (voorjaar tot najaar) snijd ik alles in één keer af. Deze drie kruiden vormen de basis van mijn bouillon. Bij die oogst pluk ik ook andere kruiden die ik op dat moment voorradig heb in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan kervel of bieslook. Andere ingrediënten die je nog toe kunt voegen zijn ui, knoflook, wortelen of pastinaak, maar ik doe dat niet en beperk het tot alleen kruiden, de groenten voeg ik toe bij de bereiding van de soep of saus (afhankelijk van wat ik maak).

De lavasplant is een vaste plant. Selderij en peterselie zijn meerjarige planten, maar na ongeveer een jaar is meestal de fut er wel uit en zaai ik dat opnieuw.

Hoe ga je te werk?

Ik was alles eerst en maak de kruiden droog. Ik doe dat drogen op de ouderwetse manier, in een dichtgevouwen theedoek en heel hard boven je hoofd draaien. Doe dat wel even buiten.

Daarna gaat het samen in de keukenmachine en vermaal ik het tot pulp. Het is dan helemaal fijn en lijkt een pasta/puree. Het gaat dan per portie de vriezer in door elke portie in een mini klein plasticbakje te doen.

Dat is mijn ‘bouillon’. Zo’n bakje bouillon kieper ik bevroren bij het gerecht dat ik op dat moment maak. Ik gebruik het om soep, saus, curry of ander gerecht op smaak te brengen. Instant smaak!

Naast de optie om het in te vriezen, kan je er ook voor kiezen om deze bouillon met zout te drogen. Dat recept vindt je hier.