Bouillon zout


Het gangbare bouillonblokje is haast niet weg te denken uit onze keuken, en ook ik gebruik het soms. Meestal breek ik dan een stukje van het bouillonblokje af om een gerecht net even wat extra smaak te geven. Maar hoe leuk is het om je eigen bouillon zout te hebben. In dit geval is het niet meer dan diverse kruiden plus zout, waar in het bouillonblokje ook andere ingrediënten gaan zoals suiker, gist en aroma’s. En omdat ik ervan hou om mijn eten zo bewust mogelijk te bereiden, komt dit zout dus goed van pas.

Ik gebruik het bij het koken van rijst, stomen van couscous en het op smaak brengen van saus of soep. Eigenlijk bij alles waarvan ik denk, dit heeft nog een extraatje nodig. Een ander voordeel van dit zout is dat je gemakkelijk restjes kruiden op kunt maken en je het niet, verlept en wel, hoeft weg te gooien.

Hoe ga je te werk?

Ga uit van een basis, met daarin:
– peterselie (jaarlijks een keer zaaien)
– selderij (jaarlijks een keer zaaien)
– lavas (meerjarige plant, winterhard voor in de tuin of pot)
– bieslook (vaste plant voor in de tuin)
– chinese bieslook (ook een vaste plant).

Om meer te weten over het hebben van bouillonkruiden in je tuin: check even mijn uitleg over de bouillonbak.

Dit kan je aanvullen met:
– andere kruiden, zoals tijm of kervel
– ui
– knoflook
– prei
– wortel
– pastinaak

Ik hou het bewust bij kruiden omdat ik de groenten vaak in het gerecht verwerk en het dan als smaakmaker gebruik, maar maak het vooral zoals je zelf lekker vindt (of als je dus restjes hebt liggen).

  • Was alles, dep droog en snij het fijn.
  • Meng er ongeveer 1/3 grof zeezout door.
  • Spreidt het uit over een bakplaat met bakpapier zodat er een dun laagje ligt. Hoe dunner het laagje, hoe eerder droog.
  • Zet de oven op 80 graden en schuif de bakplaat erin.
  • Doe een houten pollepel tussen de ovendeur zodat ie op een kiertje blijft staan; dan kan het vocht eruit.
  • Check het af en toe.
  • Als alle kruiden droog zijn en kruimelig, dan is het goed. Dat kan even duren, zeker een half uur of langer.
  • Haal het uit de oven en laat het afkoelen.
  • Doe het dan in een kleine keukenmachine/hakselaartje (waar de staafmixer op past) of in een koffiemolentje.
  • Maal zo fijn mogelijk en bewaar het droog in een potje.