Bieslookbloemen azijn


Je hebt hem misschien wel in je tuin staan, een sierui of allium. Grote paarse bollen vol kleine bloemetjes die hoog op een steel boven de andere planten uitsteekt. Deze sierui is er in verschillende soorten, maten en kleuren. En ze zijn familie van de bieslook, ook een allium.

Bieslook is een vaste plant. In de winter verdwijnt ie bovengronds en in het vroege voorjaar beginnen zijn frisse groene stengels (bladeren) weer te groeien. Later in het voorjaar bloeit bieslook, met ook dezelfde paarse bollen bloemen. Zo’n bol bestaat uit heel veel kleine bloemetjes en bijen zijn er dol op. Als je dus bieslook in je tuin hebt staan, kan je naar hartenlust bladeren plukken én je hebt in het voorjaar een zee van paarse bloemen.

De bloemen kan je vers eten en smaken sterk naar uien. Je kunt ze drogen en de bloemen als smaakmaker gebruiken in soep of saus. Of je legt ze in azijn, zo maak je je eigen bieslookbloemen azijn.

Ontluikende bieslookbloem

Aan de slag

Gebruik een schone pot en vul deze met zo veel mogelijk vers geknipte bieslookbloemen.
Duw goed aan.
Vul de pot met azijn; dat kan natuurazijn zijn (neutrale smaak), rijstazijn (zacht van smaak) of met een smaakje zoals witte wijnazijn.
Zorg ervoor dat de bloemen helemaal onder staan en sluit de pot.
Zet deze minstens een week, maar wéken mag ook want dan trekt de smaak er goed in.
Langzaamaan neemt de azijn een paarse kleur aan.
Zeef de azijn en giet het in een gesteriliseerde pot of vul een aantal kleinere flesjes. Zo heb je nog eens een leuk cadeautje om weg te geven.