Vinaigrette om te bewaren


Een vinaigrette die er voor het grijpen staat, dat is hartstikke handig. En extra fijn omdat je de smaak kunt maken zoals jij die het liefste hebt. Door de kruiden eerst te drogen gaat deze vinaigrette met gemak een paar maanden mee. En hoe langer hij staat, hoe lekkerder hij wordt. Dus elk groen slaatje dat je even bij elkaar plukt uit je tuin of wat snel gegrilde groenten, heb je zo gemakkelijk op smaak gebracht.

Hoe ga je te werk?

Meet op hoeveel milliliter er in jouw flesje kan en rond af naar beneden. De kruiden die je toevoegt, nemen namelijk ook wat ruimte in. In mijn flesje op de foto gaat 170 ml vloeistof.

Vul het flesje met:
135 ml olijfolie
35 ml balsamico
1 tl honing
Zwarte peperkorrels
Maldon zout

Dit is de basis van een vinaigrette (olie, zuur, zoet, peper en zout). Nu kan je gaan variëren met kruiden. Ik heb toegevoegd:
Sinaasappeltijm
Gedroogde knoflook
Gedroogde oregano

Maar denk ook eens aan andere soorten gedroogde tijm of rozemarijn, gedroogde salie, chilivlokken, gedroogde ui of paprika, mosterdzaad, venkelzaad of gedroogde sinaasappelschil.