Speculaaskruiden


Speculaaskruiden doet natuurlijk denken aan Sinterklaasavond. En al eeuwen kennen we in Nederland niet alleen die traditie, ook deze mix van specerijen is typisch Hollands. Maar ik gebruik speculaaskruiden het hele jaar door, want naast kruidnoten, gaan deze kruiden ook perfect in worteltjestaart. En wat dacht je van een zuurkoolschotel met gehakt, speculaaskruiden en cranberries? Dat is een absolute aanrader.

Nu gaat er wat mij betreft niets boven het mixen van je eigen kruidenmengsels, want dan kan je zelf heel precies bepalen welke smaak je geeft aan speculaaskruiden. Er gaat een hele trits aan specerijen in en door met de verhouding te spelen, kan je er een eigen draai aan geven. Mijn geheime ingrediënt geef ik je hierbij: staartpeper. Er is vrij moeilijk aan te komen, maar Eet!Verleden heeft het. Staartpeper is een besje met een staartje. Ze is licht peperig en heeft een fijne citrustoets. Wat een nóg veel betere optie is dan staartpeper (en op mijn wensenlijstje staat), is een szechuan peper in je tuin zetten. Dit is een struik die je ook als boom kunt laten groeien. Daar doe je jaren over, maar in de tussentijd kan je al wel naar hartenlust de besjes plukken. Ook zij zijn peperige en hebben die heerlijke citrustoets.

Hieronder de verhouding zoals ik hem graag maak en is voldoende voor een jampotje.

Ingrediënten

9 delen Ceylon kaneelpoeder
2 delen nootmuskaat poeder
1 deel kruidnagelpoeder
1 deel gemberpoeder
1 deel anijszaden
1 deel korianderpoeder
1 foelie
1 deel staartpeper of szechuanpeper
1 deel pimentpoeder
1/2 deel kardemonpoeder

Doe de anijszaden, foelie en staartpeper samen in een vijzel en stamp tot poeder. Ook kardemonpeulen, kruidnagel, koriander en kaneelstokjes kan je op deze manier gebruiken in plaats van poeder. Ceylon kaneel is overigens de échte kaneel en heeft vele malen meer smaak. Doen dus! Voeg de andere ingrediënten erbij en meng goed door.