Salie hoest- en griepdrank


Even ben ik terug in Slovenië: naar een gezellig huisje tegen een heuvel aan. Wij vierden vakantie in het huisje van mevrouw Radu. Zo heette ze niet echt, maar zo noemde ik haar. Radu komt in het Sloveens voor als ‘vrolijk’ en onze gastvrouw was het zonnetje in huis. Om het huisje lag haar tuin die ze met veel liefde en toewijding verzorgde. Overal stonden en hingen bloemen, waren er allerlei soorten fruit te vinden en had ze een moestuin. Zij sprak geen Engels en ik geen Sloveens. En toch hebben we honderduit gepraat over alles wat er groeide en wat we ermee konden koken. Dat wordt door iedereen verstaan. Het hebben van een moestuin is daar overigens volkomen vanzelfsprekend en alledaags. Ik zag in menig tuin de groenten staan. Ze had een kruidentuintje aangelegd net als ik hier thuis heb. En ik kreeg een stekje salie mee die nu uitbundig groeit.

Ze leerde mij twee drankjes maken met salie. Voor als je grieperig en verkouden bent. Salie heeft nuances van dennen en ceder, is een beetje peperig en geeft een vleugje eucalyptus. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie net als lavendel en rozemarijn die enigszins dezelfde nuances kennen. Het drankje moet even een tijdje staan zodat de suiker op kan lossen in de wodka (ja ja, heftig spul!) en de salie intrekt; met een zonnetje kan dat perfect. Zet het een tijdje voor het raam en dan heb je straks de hoestdrank voor het grijpen. Je kunt niet weten wanneer het gesnotter begint.

Hoestdrank

Doe in de pot een laagje suiker zodat de bodem bedekt is. Zeg een kleine centimeter dik. Leg daar een laagje salieblaadjes op. Daarop doe je weer een laagje suiker, de salieblaadjes zijn net helemaal bedekt. Dit blijf je doen totdat de pot driekwart vol is. De rest van de pot vul je af met wodka, tot net onder de rand.
Laat het ongeveer een maand op kamertemperatuur staan. Dan lost de suiker op en trekt de salie goed in.
Doe de drank dan door een zeef. Bewaar het in een brandschone pot of flesje.

PS. door de hoeveelheid alcohol en suiker blijft het lang goed. En als je het te sterk vindt, kan je het telkens als je een glaasje opdrinkt, aanlengen met water.

Griepdrankje met melk

Het is verzachtend voor je keel en tegelijkertijd zorgt de warme melk en de eucalyptusgeur ervoor dat je het flink warm krijgt. Drink dit voor het slapen gaan en je slaap daarna als een roosje. Binnen een mum van tijd ben je weer op de been!
Doe in een pannetje:
4 of 5 blaadjes salie, 1 el suiker, 1 flinke beker melk.
Breng het zachtjes aan de kook en warm het door zodat de suiker oplost en de salie intrekt.
Haal de blaadjes salie eruit en drink het warm.