Ouderwets lekkere cake & variaties


Dit recept staat in ‘Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool’ uit 1910. Het boek was van mijn oma en aan de vele spetters en vlekken te zien, kookte ze er regelmatig uit. Het is geschreven door mevrouw C.J. Wannée*, zij was lerares en directrice van deze school, en dit cakerecept is dus een echte klassieker.

Ingrediëntenlijstje basiscake:

200 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram suiker
4 eieren op kamertemperatuur
200 gram zelfrijzend bakmeel
Mespuntje zout
1 tl vanille extract
1 tl marasquin**

Bereiding

> Doe de boter in een kom, voeg de suiker toe en klop dit tot een smeuïg mengsel.
> Voeg hier één voor één de eieren aan toe; telkens 1 ei en mengen met het botermengsel totdat ie volledig opgenomen is.
> Zeef zelfrijzend bakmeel boven de kom (dat voorkomt klontjes) en mix dit tot een mooi deeg.
> Doe er het zout, vanille extract en marasquin bij.

Tip: beweeg je mixer nog een tijdje door de kom van beneden naar boven en tegelijkertijd van voor naar achter (ovaaltjes draaien), dan breng je er lucht in en wordt de cake nog luchtiger.

> Giet het beslag in een ingevet cakeblik.
> Zet het in een voorverwarmde oven van 140 graden voor 1 uur. Prik er dan met een satéprikker in; als er deeg aan blijft plakken is het nog niet gaar en zet je ‘m langer in de oven. Check het dan elke 5 minuten. Als de prikker er schoon uit komt is je cake klaar.

Variaties

Op de foto zie je citroencake met aardbeien. Daarvoor voeg je bij stap 4 de rasp van 2 citroenen toe en maak je citroenglazuur. Je kunt ook aardbeien door het beslag doen, maar wees niet te scheutig want veel aardbeien maken de cake te nat.

Of probeer eens:
Citroencake met lavendel: voeg rasp van 2 citroenen en 1 tl gedroogde lavendelbloemetjes toe aan het beslag.

Marmercake: 2 el (met kop) cacaopoeder door de helft van het beslag. Doe beide (geel beslag en bruin beslag) afzonderlijk in een cakeblik en roer zachtjes met een vork of prikker door het beslag voor een marmereffect.

Kruidcake: voeg 1 flinke eetlepel speculaaskruiden toe aan het beslag.

Appelcake: voeg een halve appel in kleine stukjes en 1 el kaneel aan het beslag toe. Of vervang de appel door blauwe bessen.

Doe er een flinke hand grof gehakte noten bij, of kies voor een flinke hand gedroogd fruit als abrikoos of dadels.

Glazuur maken

Doe zo’n 10 eetlepels poedersuiker in een schaaltje. Doe daar 2 el citroensap (of sinaasappel-, frambozen-, bramensap), en 1 el honing bij en meng het. De glazuur moet lekker dikkig blijven, maar wel vloeibaar. Dus als het nog te dik is doe je er wat sap (of water) bij net zo lang totdat je de juiste dikte hebt. Doe je er teveel sap bij, moet je ook weer poedersuiker toevoegen. Giet het over de afgekoelde cake en bestrooi met dat wat erin zit (fruit of bloemen bijv.); of als je de basiscake maakt: meng poedersuiker met water (i.p.v. citroensap) tot de juiste dikte.


*Dit stukje tekst komt uit het voorbericht (voorwoord) van het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool, geschreven door mevrouw Wannée, en doet mij glimlachen:
“Dit kookboek wil ook tegemoet komen aan de moeilijkheden, waarmede zo menige huisvrouw te kampen heeft bij de samenstelling van het dagelijks menu, dat in vele gezinnen maar al te vaak aan chronische eentonigheid lijdt – en tevens raadgever zijn, hoe, naar de trant der oud-Hollandse degelijkheid, goede grondstoffen tot een goed geheel te verwerken:
‘Wat heeft er menig vrou, door onverstandig koocken
Een goede beet vermorst, en alle lust gebroken!’
zegt vader Cats (red. dichter Jacob Cats, 1577-1660, was veelal bekend om zijn didactische gedichten).”

**Marasquin vind je bij de slijter en heeft de smaak van amandelaroma. De likeur wordt van oudsher al verwerkt in gebak.