Kruidenboter met bloemen


Kruidenboter met kleurige bloemen kan je op allerlei momenten en manieren eten. Zo zal het elk borrelplankje opfleuren samen met wat smaakvolle toastjes. Of geef het bij geroosterd brood en een dampende kom soep. En áls ik al overhoud (meestal niet, maar het komt voor), bak ik in de boter de groenten voor ons avondeten. Zelfgemaakte kruidenboter is ook nog eens véél lekkerder en je kunt het gemakkelijk in meerdere porties invriezen. Dus één keer maken en daarna vaak gemak en veel smullen.

Ik gebruik graag gezouten roomboter omdat ik die al lekker op smaak vind, maar je kunt ook ongezouten roomboter gebruiken en zelf naar smaak zout toevoegen (bijv. Maldon zout voor wat extra crunch). Plantaardige kruidenboter is zo ook gemakkelijk te maken door te kiezen voor plantaardige roomboter.

Gebruik kruiden naar smaak en wat je in de tuin hebt, bijvoorbeeld:

  • Bieslook
  • Peterselie
  • Selderij
  • Kervel
  • Venkel
  • Munt
  • Chinese bieslook
  • Verse zachte takjes tijm, hyssop of bonenkruid
  • Bonenkruidlavendel
  • Salie

Zorg voor een goede mix zodat een kruid niet overheerst, maar alles in balans is.

Pluk bloemetjes in de tuin die kleur en/of smaak hebben, zoals:

  • Korenbloem
  • Goudsbloem
  • Rozenblaadjes
  • Lavendelbloemetjes
  • Munt
  • Bloemetjes van tijm, rozemarijn of salie
  • Dahlia
  • Cosmea
  • Bieslookbloemen

Ook hier geldt een goede smaakmix. Wees bijvoorbeeld niet te scheutig met lavendel, een paar kleine bloemetjes is vaak al genoeg.

Hoe ga je te werk?

Haal een pak van 250 gram gezouten roomboter uit de koelkast en laat het zacht worden.

Prak het met een vork op een bord.

Hak alle kruiden fijn en pluk bloemetjes in kleine stukjes.

Voeg ze toe aan de boter en mix goed.

Ik maak dus meteen veel, met één pakje boter zodat ik een deel kan invriezen. Maak kleinere porties en rol elke portie in plasticfolie of gebruik mini plasticbakjes die je hergebruikt.