Kip piri piri kruidenmix


Het is al donker als we aankomen. We rijden de auto een brede oprit op, de kiezelstenen knapperen onder de wielen. Er staat een oude olijfboom met zijn grillige stam midden voor het afgelegen huisje. Naast de voordeur zijn fleurige tegeltjes in de muur gemetseld met de Portugese naam van deze casa. Het is muisstil. Even vragen we ons af of we wel goed zitten. En dan zwaait de deur open, samen met het gelach van mensen en gekletter van bestek dat het servies raakt. Een kleine grijze man met een donkerbruine huid als teer glimlacht breed, zijn lange snor beweegt mee. We worden bij de familie aan tafel gezet, krijgen een glas koele witte wijn en een bord kip piri piri. Oh wat was dat lekker. Mijn hart maakte een sprongetje.

Kip piri piri is niets anders dan gemarineerde en gebakken kip in roomsaus. Ik heb mijn eigen piri piri kruidenmix waarin ik de kip marineer (aangemaakt met olijfolie). Ik deel hem hieronder.

Kruidenmix

1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen kardemom
1 tl oregano
1/2 tl zout
1 tl piri piri

Je kunt de hoeveelheid piri piri aanpassen naar hoe pittig je piri piri kruiden is (een milde of pittige variant) en hoe pittig je wilt eten.