Hartige taart


Een hartige taart of quiche past bij allerlei gelegenheden: feestje met buffet, doordeweekse dag met een groen slaatje of op een luie joggingbroek zondag. De basis is heel simpel en kan je vrijwel altijd in huis hebben dus ook als je last-minute bedenkt dat je dit wilt maken, kan het. Een gerecht als dit is comfort food to the max of je maakt er de blits mee bij een etentje.

Laat ik beginnen met uit te leggen wat het verschil is tussen hartige taart en quiche. Het wordt vaak doorelkaar gebruikt en de verschillen zijn klein, maar het is er wel. Een quiche wordt namelijk traditioneel met korstdeeg gemaakt. Dit is een kruimelig deeg en lijkt wel wat op deeg van zandkoekjes maar dan minder vet en zonder suiker. Dit type deeg is ideaal als je een wat nattere vulling gebruikt. Overigens wordt korstdeeg voor van alles gebruikt, bijvoorbeeld tarte tartin dus handig om dit te kunnen maken. Een hartige taart kan ook gemaakt worden van korstdeeg, maar zie je ook vaak met bladerdeeg (zoals op de foto). Bladerdeeg koop ik (ik maak het niet zelf) en leg ik in de vriezer. Dit zijn de vierkante plakjes in een doosje of één grote plak op een rol.

Bladerdeeg

Voor een ondiep blik van 22 cm heb je 5 plakjes bladerdeeg nodig; voor een diep blik van 20 cm gebruik je 1 plakje meer.
Laat ze iets ontdooien, maar wacht niet te lang, dan worden ze te zacht. Haal de tussenvelletjes eraf en leg ze op elkaar. Bestuif wat bloem op je aanrecht en rol dit stapeltje uit.

Korstdeeg

Het deeg heeft een eenvoudige verhouding van 1:2. Eén deel vet op twee delen bloem en een minimale hoeveelheid vocht (water of ei). Voor een ondiep blik van 22 cm of een diep blik van 20 cm heb je dit nodig:
– 200 gram bloem
– 100 gram boter
– mespuntje zout
– Koud water
– Ei (desgewenst)

  • Snij koude boter in blokjes en wrijf ze met je vingertoppen door de bloem totdat je de textuur van broodkruim hebt. Je wilt het deeg zo koud mogelijk houden.
  • Voeg beetje bij beetje koud water of ei toe, niet meer dan nodig is en maak er een samenhangend deeg van. Ik gebruik vaak water (en geen ei) omdat dit gemakkelijker in scheutjes erbij kan.
  • Kneed zo kort mogelijk zodat het zo koud mogelijk blijft.
  • Druk het deeg plat tot een dikke schijf, wikkel het in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast. Je kunt dit ook al een dag eerder maken en wegleggen in de koelkast, dan hoef je het op de dag zelf alleen nog maar af te maken.
  • Rol het deeg uit en leg het in het bakblik.

Voor zoet deeg, voeg je 1 el suiker toe. Dit deeg gebruik je o.a. voor het maken van kleine taartjes (gevuld met bakkersroom en fruit).

De basis

Welke vulling je ook kiest (zie variaties hieronder), je doet er altijd room en eieren bij: 200 ml room en 3 eieren. Zo simpel is het. Je klutst het samen met peper. Ik doe er zelden zout bij omdat dit in de kaas zit (en ik voeg altijd kaas toe. Heerlijk, ik ben dol op kaas). Hier kan je ook extra kruiden aan toevoegen. Bijvoorbeeld nootmuskaat als je spinazie of champignons gebruikt, of dragon bij verschillende soorten kaas.

Tip: het is handig om pakjes houdbare room te kopen (kookroom, slagroom of soja keuken). Dan heb je het altijd bij de hand als je bedenkt dat je zin hebt in een quiche of hartige taart.

Zompige bodem

De Engelsen noemen dat zo mooi een ‘soggy bottom’. Er zijn een paar mogelijkheden om te voorkomen dat de bodem klef wordt. Allereerst helpt het om de oven op onder- en bovenwarmte te zetten in plaats van hetelucht. De groenten eerst garen (koken, stoven, roerbakken) zorgt ervoor dat het vocht eruit is voordat je het verwerkt in je taart. Om meer op safe te spelen kan je wat paneermeel of fijne havermout op de bodem strooien voordat je de rest erop doet. En als laatste: een quichevorm met gaatjes. Dit gebruik ik sinds een tijdje en vind ik een uitkomst. In de bodem en de rand van de vorm zitten gaatjes waardoor vocht verdampen kan en wordt de korst krokanter.

Bakken

Zet de oven op 190 graden. Na ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de hoogte, is hij klaar. Een lage quichevorm heeft deze tijd nodig; een hoge taart heeft minimaal 45 – 50 minuten nodig. Laat de taart iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Variaties

  • Gekookte rode biet in blokjes, tijm en feta
  • Gestoofde prei met kerriekruiden en geitenkaas
  • Groene asperges, kervel en belegen kaas (of Parmezaanse kaas)
  • Gestoofde witlof, ham en jonge kaas
  • Paddenstoelen, spekjes en blauwe kaas
  • Spinazie en champignons
  • Roerbak palmkool (of boerenkool of snijbiet) met ui en knoflook, drupje sesamolie en sojasaus, sesamzaadjes