Balsamicocrème


Balsamicocrème vind ik typisch zo’n product dat je in je voorraadkast hebt. Het gaat heel lang mee en geeft veel smaak aan een salade, dressing of marinade. Soms wordt het ook wel balsamico siroop genoemd, maar ik gebruik liever crème omdat het de dikke stroperigheid beter weergeeft want dat is dit zeker. Een stroopje dat zoet én zuur is.

Bereiding

Balsamico azijn + 50% suiker. Dus bijvoorbeeld, 100 ml balsamico azijn + 50 ml suiker.

Doe beide ingrediënten in een pannetje en breng het zachtjes aan de kook. Roer zo af en toe zodat de suiker gemakkelijk oplost. Hou dit een tijdje aan de kook zodat het indikt. Om te weten of het stroperig genoeg is, leg je een lepeltje met deze balsamico crème even in de koelkast. Na een paar minuten, als het afgekoeld is, kan je zien hoe dik het op dat moment is. Vind je ‘m nog niet dik genoeg, kook je het nog wat langer. En doe je het testje nog eens.

Je kunt ook wat spelen met de smaak: wil je ‘m zoeter of juist zuurder (meer suiker of minder). En je kunt er kruiden of fruit aan toevoegen (zie hieronder). Ook fruit bepaalt de zoete of juist zuurdere smaak dus proef tussendoor vooral even.

Doe de balsamico crème in een gesteriliseerd potje of flesje en laat volledig afkoelen. Vergeet een labeltje niet met datum, dan weet je hem later tussen alle andere potjes terug te vinden en hoe lang je het al hebt staan. Ik bewaar het gewoon buiten de koelkast.

Variaties

Hierboven staat de basisbereiding. En je kunt hierop variëren door er kruiden of fruit aan toe te voegen. Denk aan: tijm of rozemarijn, frambozen of aardbeien.

Kruiden trek je mee tijdens het verwarmen en zeef je eruit voordat je het in een potje doet (of je vist de takjes er even uit). Fruit pureer je, duw je door een fijne zeef en het dikkige sap dat je overhoudt na het zeven, voeg je aan de bereiding toe.