Tuininspiratie

De eetbare siertuin heeft vooral vaste planten in haar borders staan die jaar na jaar terugkomen én waar je van kan eten. Ik laat je graag zien waar je zoal aan denken kan, voor kleine of grote tuinen, voor elk balkon en elke pot.

Smaakvolle border

In een culinaire tuin vind je sierborders met planten die mooi zijn én eetbaar. De vorm, textuur, kleur en hoogte van een plant maken dat een fraaie border ontstaat. Zo’n border heeft vooral vaste eetbare planten, met groenten, kruiden, fruit en bloemen die elk jaar weer opkomen.  

Oppot eettuin

Een tuin met potten heeft verschillende voordelen: in elk postzegeltuintje, op elk balkon of vensterbank passen wel een paar potten. En je kunt ermee in de hoogte werken. Veel eetbare planten lenen zich er goed voor om in een pot te houden. Hier zie je onder andere rozemarijn, basilicum, sinaasappeltijm, bonenkruid lavendel, aubergine, tomaat, eetbare viooltjes en een paar pot met sierbloemen.

Kruiden in de tuin

Om lekker te koken heb je kruiden nodig. Soms vers, soms gedroogd. Soms ingevroren, soms in olie of azijn. De toepassingen zijn eindeloos. En daarom zijn kruiden in je tuin onmisbaar en ze staan ook nog eens prachtig. Sommige kruiden zijn wintergroen en velen bloeien. Er is niets zo fijn als altijd kruiden bij de hand te hebben. 

Snelle pluktuin

Een tuin waar je even wat kan plukken voor nog wat extra groenten, de verse kruiden die je nog snel in de pan toevoegt of om een paar mooie bloemen te plukken ter decoratie op je bord. Zo’n hoek is gemakkelijk in te richten in een tuin of op een balkon. En maak hem, als het even kan, vooral dicht bij de keukendeur, wel zo handig. 

Bij mij kan je terecht voor culinair tuinadvies en tuininrichting om je tuin of border om te toveren tot eetbare siertuin. Met mijn aangeleverde beplantingsontwerp kan je zelf je tuin of border inrichten of ik neem het werk voor je uit handen en doe dit voor je.

Er zijn veel planten die eetbaar zijn én vast én smakelijk. Natuurlijk zijn er planten te kiezen die gezaaid moeten worden (zoals je vaak in de moestuin of kas ziet), maar dat hoeft niet. Ik laat je graag zien met welke vaste planten een mooie smaakvolle border in te richten is. Laat je verrassen door kleurrijke planten en mooie texturen. De combinaties in je border worden er interessanter door, je blijft er naar kijken!

Een gezonde bodem is een bodem met de juiste structuur, veel bodemleven, voeding en mineralen en heeft het vermogen water vast te houden en weg te laten lopen. Om de bodem van je tuin gezond te houden, is biologisch tuinieren van belang. Daarnaast geldt het principe van nemen én teruggeven. Zo blijven planten op hun sterkst en behoudt je een mooie tuin, jaar na jaar.